Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Verwarming 's nachts lager zetten? 

Is het verstandig om de verwarming 's nachts lager te zetten of niet? In veel gevallen is het antwoord ‘ja, het is meestal verstandig om je verwarming 's nachts lager te zetten.’ Je bespaart namelijk op je energie en je verlaagt je energierekening. 

Voordelen en nadelen van 's nachts je verwarming lager zetten

Moet de verwarming ‘s nachts lager of naar een constante temperatuur?
De verwarming hoeft niet constant op een hoge temperatuur te blijven wanneer je onder de dekens ligt. Veel mensen vinden het veel fijner om in een koele kamer te slapen. Maar dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Bovendien doe je op die manier zelfs met je ogen dicht iets positiefs voor het milieu. Want het verminderen van je energieverbruik helpt het klimaat op een goede manier. In de meeste woningen is de verwarming ’s nachts lager zetten dus een goed idee.

Het is echter wel verstandig om rekening te houden met zaken als isolatie, de leeftijd en het verwarmingssysteem van je woning als je de verwarming 's nachts een stukje lager wilt zetten. Het gaat er onder meer om dat het niet te lang mag duren voordat je woning de volgende ochtend weer op temperatuur is. Want als het te lang gaat duren, dan kost het onnodig veel energie. En het is bovendien niet prettig voor jezelf als je lang in de kou moet zitten.

Verwarming op 12 graden?

Behalve de vragen ‘verwarming ‘s nachts aan of niet’ en ‘moet de verwarming op een constante temperatuur of niet’ beantwoorden we in dit blog ook de vraag ‘hoeveel lager kun je je thermostaat 's nachts zetten?’ Moet je verwarming bijvoorbeeld op 12 graden? Nee, is het korte antwoord. Je kunt je verwarming ’s nachts het beste op 15 graden zetten. Als je dat een uur voordat je gaat slapen doet, dan bespaar je daar jaarlijks zo’n 60 euro mee. Heb je vloerverwarming en/of een volledig elektrische warmtepomp? Dan moet je de thermostaat op 17 of 18 graden zetten, want anders duurt het opwarmen te lang.

Tips rondom het verwarmen van je huis

1. Heb je geen zin om elke avond zelf de verwarming lager te zetten? Dan kun je een slimme thermostaat gebruiken. Ook met een klokthermostaat kun je een tijd instellen waarop je de temperatuur laat zakken.

2. Als je huis goed geïsoleerd is, dan koelt je woning ’s nachts niet zo heel veel af. Je kunt in dat geval je thermostaat ’s nachts wat eerder omlaag zetten. In een slecht geïsoleerde woning moet je dat niet doen, want dan wordt het sneller koud. Probeer in dat geval een half uur voordat je gaat slapen de thermostaat lager te zetten.

3. Denk je eraan om je woning te laten isoleren? Hiermee voorkom je dat de warmte ontsnapt. Er zijn verschillende vormen van isolatie, zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en isolatieglas. Heb je interesse in besparingsadviezen? Vraag dan een DELTA Op-maatadvies aan! We helpen je graag.

4. Afhankelijk van je woonsituatie zijn er verschillende manieren waarmee je je gasverbruik kunt terugdringen. Je kunt bijvoorbeeld je oude cv-ketel laten vervangen of een hybride warmtepomp laten installeren. Ben je een vaste klant van ons? Dan krijg je aantrekkelijke kortingen via de Duurzame DELTA Deals.

Overstappen naar DELTA Energie

Zie je de voordelen van een meerjarig energiecontract? Stap dan over naar DELTA Energie voor een energiecontract voor 1 of 3 jaar. Met ons aanbod van gas en groene stroom bieden we milieuvriendelijke opties en de zekerheid van vaste tarieven voor 1 of 3 jaar.

We geven je bovendien 14 dagen bedenktijd, zodat je er zeker van kunt zijn dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Stap nu over op een energiecontract van 1 of 3 jaar en kies zelf waar je stroom wordt opgewekt!

Als klant van DELTA profiteer je van:

  • korting bij de aanschaf van bijv. zonnepanelen, warmtepomp of cv-ketel;
  • een goed beoordeelde klantenservice met korte wachttijden;
  • de betrouwbaarheid van een energieleverancier die al tientallen jaren bestaat.

Wat onze klanten zeggen: