Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Meterstanden aflezen

Wat zijn meterstanden en hoe lees je ze af?

Geld besparen met het aflezen van je meterstanden

Wil jij geld besparen op je energierekening? Dat kun je heel gemakkelijk doen door je bewust te worden van je energieverbruik. Op deze manier kun je wel 3 procent besparen op je stroomverbruik en 3 procent op je gasverbruik. Dat scheelt zo’n € 50 tot € 150 per jaar. Een belangrijke stap hierbij is het begrijpen van je meterstanden. In dit blog leggen we uit wat meterstanden zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe je ze kunt aflezen.

 

Wat zijn meterstanden?

Meterstanden geven aan hoeveel gas, water, elektriciteit of andere nutsvoorzieningen je hebt verbruikt gedurende een bepaalde periode. De metingen worden meestal uitgedrukt in kilowattuur (kWh), kubieke meters (m³) of liters (l).

 

Waarom is het aflezen van meterstanden belangrijk?

Meterstanden aflezen is belangrijk omdat je op die manier je energieverbruik kunt bijhouden. Wanneer je regelmatig je meterstanden controleert, word je je bewuster van je energiegebruik en ontdek je eventuele pieken of afwijkingen. Hierdoor kun je meteen maatregelen nemen, zodat je energieverbruik en je kosten verminderen.

Aflezen meterstanden normale meter vs. slimme meter

Wanneer we het hebben over het aflezen of uitlezen van meterstanden van een slimme of normale meter, dan is het handig dat je weet wat het verschil is tussen die twee. Een normale meter is de traditionele, analoge meter die je zelf moet afgelezen. Je moet hierbij zelf de cijfers noteren en doorgeven aan je energieleverancier.

De slimme (digitale) meter registreert automatisch je meterstanden, en stuurt deze door naar je energieleverancier. Je hoeft dus niet zelf de meterstanden op te nemen. Als je een energieverbruiksmanagers op je slimme meter aansluit, dan krijg je nog meer inzicht in je energieverbruik.  

Er is wettelijk bepaald dat de netbeheerder jouw slimme meter zes keer per jaar op afstand mag lezen. Hij geeft jouw verbruik ook meteen door aan jouw energieleverancier. Daarom kan je energieleverancier je elke twee maanden een overzicht geven van jouw energiegebruik en van de kosten. Bij sommige energieleveranciers kun je via hun website zelfs dagelijks je verbruiksgegevens inzien. Wil je niet dat je slimmer meter op afstand wordt afgelezen? Laat deze functie uitzetten, of weiger de slimme meter.

Wij staan al tientallen jaren bekend als betrouwbare energieleverancier. We voorzien 80% van de Zeeuwse huishoudens van groene stroom. Graag helpen we ook jou met het zetten van duurzame stappen. Bereken je persoonlijke aanbod voor groene stroom uit Zeeland.

Als klant van DELTA profiteer je van:

  • korting bij de aanschaf van bijv. zonnepanelen, warmtepomp of cv-ketel;
  • een goed beoordeelde klantenservice met korte wachttijden;
  • de betrouwbaarheid van een energieleverancier die al tientallen jaren bestaat.

Stappenplan aflezen meterstanden

Het aflezen van meterstanden is in het begin misschien een beetje verwarrend, maar het went al snel. Houd je meterstanden regelmatig bij - bijvoorbeeld een keer per maand – want dan krijg je een goed beeld van je energieverbruik. Op die manier begrijp je beter waarvoor je energie gebruikt, en kun je proberen meer energie te besparen. Hierbij geven we je een eenvoudig stappenplan voor het aflezen van meterstanden:

  1. Bekijk welke meter je hebt.
  2. Lees de cijfers af en noteer ze.
  3. Let op de eenheden waarin de meterstanden worden weergegeven.
  4. Geef de meterstanden door aan je energieleverancier.

Elektriciteitsmeter met één telwerk 

Heb je één telwerk (I), dan hoef je alleen maar deze standen in te vullen. Een elektriciteitsmeter aflezen is niet moeilijk. Je ziet in het telwerk hoeveel kWh stroom je hebt verbruikt. Cijfers achter de komma hoef je niet door te geven.

Elektriciteitsmeter met twee telwerken

Heb je een elektriciteitsmeter met twee telwerken, dan zie je in de telwerken hoeveel kWh stroom je hebt verbruikt. Als beide telwerken lopen, dan moet je de cijfers van allebei noteren. Ook hier hoef je de cijfers achter de komma niet door te geven.

Het kan zijn dat je twee telwerken (II) hebt, en dat er maar één loopt. Weet je dat niet zeker? Schrijf de standen op en check morgen of je verschil ziet.

Elektriciteitsmeter met elektronisch telwerk

Op een elektriciteitsmeter met elektronisch telwerk zijn tot wel 4 meterstanden af te lezen. De eenheid is kWh. Op telwerk I en II kun je zien wat je hebt verbruikt. Telwerk III en IV laten je zien wat je teruglevert, bijvoorbeeld wanneer je zonnepanelen hebt.

Gasmeter

Wil je je meterstand voor gas doorgeven? Schrijf de cijfers links vóór de komma op. De getallen achter de komma hebben we niet nodig.

Meterstanden doorgeven

Geef de meterstanden door aan je energieleverancier. Je kunt dit meestal doen via de telefoon, e-mail of online portal. Heb je een DELTA-account? Dan heb je toegang tot MijnDELTA. Je kunt daar eenvoudig en snel je meterstanden doorgeven. Heb je nog geen DELTA-account? Maak hem hier aan!