- Stroom & gas
-
Producten & advies
-
Service & zelf regelen
Snel zelf regelen
De actuele, meest gebruikte functies van MijnDELTA (eerst even inloggen):
Nog géén DELTA-account?
MijnDELTA
Nederland staat bekend als voorloper op het gebied van duurzaamheid, en jij kunt hier ook je steentje aan bijdragen. Hoe? Onder meer door de aanschaf van een elektrische auto. In dit blog laten we zien wat ook nog een goede motivatie is om over te stappen naar een elektrische auto, namelijk de kosten!
Elektrische auto’s worden steeds populairder in Nederland. Dat komt omdat ze milieuvriendelijk zijn én betaalbaar. En dat zijn twee heel goede redenen om een elektrische auto aan te schaffen. Maar wat zijn nu eigenlijk de kosten van elektrisch rijden? Wat kost bijvoorbeeld het opladen van een elektrische auto, en wat kan DELTA Energie voor jou betekenen als jij elektrisch wilt gaan rijden?
De kosten van het opladen van een elektrische auto hangen af van verschillende factoren, zoals de energieprijzen en het type oplaadstation dat je gebruikt. Het verbruik van een elektrisch voertuig wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) per 100 km. Over het algemeen is het opladen van jouw elektrische auto het goedkoopst wanneer je dit thuis doet. Als je zelf een oplaadpaal hebt, dan betaal je namelijk de prijs van je energiecontract, en dat is ergens tussen de 21 en 35 cent per kWh.
Bij openbare laadpalen ligt het tarief vaak iets hoger en betaal je tussen de 30 en 59 cent per kWh. Dat komt omdat je naast het normale tarief een extra bedrag moet betalen aan de aanbieder van het laadpunt. In Nederland staan op dit moment ongeveer 120.000 publieke laadpalen. Dat betekent dat we de grootste laaddichtheid van Europa hebben. Via oplaadpalen.nl kun je de oplaadpunten in jouw buurt of op jouw bestemming opzoeken. Je kunt ook zien of ze vrij zijn of niet. Wil je hier je auto opladen? Dan heb je een laadpas nodig. Ook hieraan zijn kosten verbonden.
Kun jij geen thuislaadpunt (laten) plaatsen of zijn er in jouw buurt geen of weinig laadpunten aanwezig? Vraag dan een (gratis) laadpaal aan bij je gemeente via Laadpaalnodig.nl. Of jouw verzoek wordt ingewilligd verschilt wel van gemeente tot gemeente, want de voorwaarden voor het aanvragen van een openbare laadpaal verschillen onderling.
Behalve publieke laadpalen zijn er ook nog publieke snelladers. In Nederland zijn dat er in totaal zo’n 4200. Een snellader laadt je accu in ongeveer 30 minuten op tot 80% vol. Daarna gaat het minder snel. Hiervoor betaal je circa 83 cent per kWh. Je vindt ze vooral bij tankstations langs de snelweg. Zie je ze niet staan? Zoek dan op Oplaadpalen.nl. Let er wel op dat niet alle elektrische auto’s kunnen snelladen. Kijk op de website ev-database.nl voor actuele informatie en of jouw elektrische auto kan snelladen.
Het verbruik van een elektrische auto is nog wel afhankelijk van het merk en het model van de auto. Toch blijkt dat een elektrische auto over het algemeen veel efficiënter is dan auto's die op benzine of diesel rijden. Dit betekent dat je minder betaalt voor het rijden met een elektrische auto dan voor een auto op fossiele brandstoffen. En het is nog beter voor het milieu ook. Dat zijn dus twee vliegen in een klap!
Naast de kosten voor het opladen van een elektrische auto, moet je natuurlijk ook rekening houden met de aanschafkosten. Voor een elektrische auto betaal je meestal meer dan voor een vergelijkbare benzine- of dieselauto. Maar de prijzen zijn al aan het zakken, en daar staat ook nog eens tegenover dat de kosten voor het onderhoud bij een elektrische auto al lager zijn dan die van een benzine- of dieselauto. Dat komt doordat de ‘brandstof’, het onderhoud en belastingen lager liggen. Bovendien kun je tot 2025 een subsidie krijgen voor de aanschaf van een nieuwe of tweedehands elektrische auto.
De elektrische auto is onder meer zo populair geworden in Nederland door de verschillende fiscale voordelen. De Nederlandse overheid heeft deze voordelen de afgelopen jaren geïntroduceerd om het rijden in een elektrische auto te stimuleren. Voor volledig elektrische voertuigen betaal je bijvoorbeeld geen bpm en geen motorrijtuigenbelasting. Sinds 2025 worden deze voordelen afgebouwd.
Je denkt er sterk aan om jouw benzine- of dieselauto in te ruilen voor een elektrische auto? Wat kunnen wij dan voor jou betekenen? DELTA Energie biedt verschillende energieproducten en -diensten aan die zijn afgestemd op elektrisch rijden. Heb je bijvoorbeeld een elektrische auto en een eigen parkeerplek? Dan kun je zelf een laadpunt aanschaffen, zodat je thuis je elektrische auto kunt opladen. Wij kunnen je hierbij helpen! Wij hebben namelijk twee laadpunten voor je geselecteerd. De uitvoering hiervan verzorgen we niet zelf, maar dat doet Vattenfall Sales N.V. Wij bieden wel de Duurzame DELTA Deals korting aan op deze laadpunten. De installatie van de laadpaal is daar niet bij inbegrepen.
Bij jouw laadpunt thuis kun je een abonnement nemen op InCharge Smart, zodat je jouw elektrische auto zorgeloos kunt opladen. Je hebt op deze manier inzicht in al je laadsessies, je krijgt de allernieuwste updates voor je laadpaal en je hebt 24/7 hulp op afstand. Het InCharge Smart abonnement kost 4,84 euro per maand.
Waarmee we jou ook kunnen helpen, is jouw elektrische auto voorzien van groene stroom die is opgewekt uit duurzamere bronnen. Hierdoor kun je dus nog milieubewuster rijden! Verhoog wel op tijd je maandelijkse termijnbedrag als je besluit thuis je elektrische auto op te laden, want je gaat sowieso meer (groene) stroom verbruiken. Je kunt dit snel en eenvoudig doen via MijnDELTA. Wil je meer informatie over laadpalen thuis?
Wij staan al tientallen jaren bekend als betrouwbare energieleverancier. We voorzien 80% van de Zeeuwse huishoudens van groene stroom. Graag helpen we ook jou met het zetten van stappen naar een duurzamer leven. Bereken je persoonlijke aanbod voor groene stroom uit Zeeland.
Alleen stroom
Energie aanvragen
Bouwaansluiting aanvragen
Vast of variabel energiecontract
Energie vergelijken
Beste energieleverancier
Gas vergelijken
Spoedaanvraag energie
Elektra en gas vergelijken
Energiecontract en verhuizen
Kosten voor gas, water en licht berekenen
Groene energie vergelijken
Energieleverancier kiezen
Goedkoopste energieleverancier
Goedkoopste stroomleverancier