- Stroom & gas
-
Producten & advies
-
Service & zelf regelen
Snel zelf regelen
De actuele, meest gebruikte functies van MijnDELTA (eerst even inloggen):
Nog géén DELTA-account?
MijnDELTA
Gas is een waardevolle bron van comfort in ons dagelijks leven. Denk maar aan het verwarmen van je huis, het bereiden van heerlijke maaltijden of aan het nemen van een heerlijk warm bad. Maar hoeveel gas verbruiken we in Nederland nu eigenlijk gemiddeld per dag, per maand of per jaar? En hoe kun je besparen op je gasverbruik?
Het gasverbruik van een gezin heeft grote invloed op je energierekening. Het gasverbruik van een gemiddeld huishouden is afhankelijk van diverse factoren, zoals de grootte van het gezin, het type huis waarin je woont, de isolatie en het gebruik van energiezuinige apparaten. Maar toch is het mogelijk om algemene schattingen te geven van het gasverbruik in Nederland.
Volgens het Nibud, een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën, verbruikt een Nederlands gezin gemiddeld zo’n 1.200 m³ gas per jaar. Op hun website kun je onder meer zien wat de verschillende gezinsgrootten verbruiken.
Een gemiddeld gezin verbruikt per dag ongeveer 3 kubieke meter (m³) gas. Dit gas wordt onder meer gebruikt voor het verwarmen van de woning, het koken en het gebruik van warm water. Op maandelijkse basis ligt het gemiddelde gasverbruik per gezin op circa 100 m³. In de wintermaanden is het gasverbruik over het algemeen hoger dan in de zomer vanwege de behoefte aan (extra) verwarming.
De grootte van je woning speelt een belangrijke rol in de hoeveelheid gas dat je nodig hebt om het te verwarmen. Het maakt veel verschil of je een 1 persoonshuishouden hebt in een nieuw appartementje, of dat je met een groot gezin in een oude vrijstaande woning woont. De omvang en leeftijd van je woning kunnen dus grote invloed hebben op je gasverbruik.
Het gasverbruik in appartementen is over het algemeen laag, doordat ze meestal klein zijn en omringd worden door naburige woningen die warmte vasthouden. Grote vrijstaande woningen hebben gemiddeld een hoger gasverbruik, vanwege hun ruimere omvang en mogelijk hogere warmtebehoefte.
De isolatiekwaliteit en het bouwjaar van een woning spelen ook een belangrijke rol bij het bepalen van het gasverbruik. Woningen die na de jaren 70 zijn gebouwd, werden al geïsoleerd tijdens de bouw. Vanaf 1992 werden er strengere eisen gesteld aan isolatie. Hierdoor zijn nieuwere woningen over het algemeen beter geïsoleerd en hebben ze dus een lager gasverbruik.
Het gebruik van je verwarming heeft direct invloed op het gasverbruik. Door de verwarming lager te zetten wanneer je niet thuis bent of voordat je naar bed gaat, kun je dus gas besparen. Ook het uitschakelen van de verwarming in kamers waar je niet aanwezig bent, draagt bij aan een verminderd gasverbruik. Bewust omgaan met het gebruik van de verwarming kan dus leiden tot grote besparingen op je gasrekening.
Hieronder hebben we nog meer bespaartips voor je!
Zorg er tijdens het besparen altijd voor dat je blijft ventileren. Goede ventilatie is van essentieel belang. Even je ramen opengooien is géén ventileren. Ventileren doe je 24 uur per dag!
Bij DELTA Energie leveren we gewoon gas, maar bij ons kun je ook groen gas krijgen. Groen gas is een mix van 2% biogas en 98% aardgas. Je levert hiermee ook nog eens een bijdrage aan de prachtige Zeeuwse natuur. Per 1.000 kuub verbruikt groen gas storten we namelijk vijf euro voor belangrijke natuurprojecten in Zeeland en we planten bomen! Kies dus vandaag nog voor DELTA Energie en neem contact met ons op!
Alleen stroom
Energie aanvragen
Bouwaansluiting aanvragen
Vast of variabel energiecontract
Energie vergelijken
Beste energieleverancier
Gas vergelijken
Spoedaanvraag energie
Elektra en gas vergelijken
Energiecontract en verhuizen
Kosten voor gas, water en licht berekenen
Groene energie vergelijken
Energieleverancier kiezen
Goedkoopste energieleverancier
Goedkoopste stroomleverancier