- Stroom & gas
-
Producten & advies
-
Service & zelf regelen
Snel zelf regelen
De actuele, meest gebruikte functies van MijnDELTA (eerst even inloggen):
Nog géén DELTA-account?
MijnDELTA
We hebben het allemaal razend druk. En daarbij zijn we voor bijna alles wat we doen afhankelijk van elektriciteit. We verlichten onze huizen, we gebruiken onze computers, we laden onze mobiele telefoons op; zonder elektriciteit kun je bijna niet meer. Maar weet je eigenlijk wel hoeveel energie je per maand of per jaar gebruikt? In dit blog vertellen we je hoe je dat kunt berekenen en geven we je een aantal handige bespaartips om duurzamer te leven.
Wanneer je je energieverbruik wilt berekenen, is het belangrijk dat je gegevens gaat verzamelen. Begin bijvoorbeeld met het bekijken van je verbruiksoverzicht. In het energierapport dat we je maandelijks toesturen, kun je onder meer zien hoeveel je stroomverbruik in kilowattuur (kWh) per maand is. Je kunt hier ook zien hoe je verbruik is ten opzichte van anderen. Dat geeft je veel inzicht, en het is tegelijkertijd inspirerend voor het besparen van nog meer energie.
Bekijk je verbruiksoverzicht ook via MijnDELTA, onder Mijn verbruiksgegevens. Bovenaan de pagina tonen we grafieken met je verbruik (als we al voldoende verbruiksgegevens van je hebben). Daaronder vind je de verbruiksoverzichten. Je kunt hier maar liefst 26 maanden terug kijken. Bovendien kun je nu ook je energiezaken regelen in de MijnDELTA Energie app!
Behalve het bekijken van je gemiddeld stroomverbruik per maand op je energienota, zijn er nog andere manieren om je energieverbruik te berekenen. Een voorbeeld is de energiemeter. Het energieverbruik kan namelijk behoorlijk toenemen door apparaten die veel energie verbruiken. Een energiemeter is hiervoor een handige oplossing. Je kunt hiermee namelijk het energieverbruik (sluipverbruik) van elk afzonderlijk apparaat berekenen.
Plaats de energiemeter tussen het stopcontact en het apparaat waarvan je het energieverbruik wilt meten. Je ziet meteen hoeveel stroom het apparaat verbruikt, ook als deze uit staat. Door je kWh-tarief in te voeren, kun je ook de verbruikskosten van het apparaat zien. Zodra je alle benodigde informatie hebt verzameld, kun je de energiemeter eenvoudig verplaatsen naar een ander apparaat. Door de metingen van verschillende apparaten op te tellen, kun je een idee krijgen van je totale energieverbruik.
Om je eigen energieverbruik te berekenen, kun je natuurlijk ook gewoon je meterstanden opnemen aan het begin en aan het einde van een bepaalde periode. Deel dit verbruik door het aantal dagen in die periode, en je ziet je energieverbruik per dag!
Jouw gemiddelde stroomverbruik is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je woning, het aantal gezinsleden en je levensstijl. Volgens het Nibud, een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën, verbruikt een Nederlands gezin gemiddeld zo’n 2.800 kWh stroom per jaar. Dit is dus afhankelijk van individuele verbruikspatronen.
Het elektriciteitsverbruik in je gezin wordt voornamelijk beïnvloed door het aantal apparaten in huis, hun energiezuinigheid en hoe efficiënt je ze gebruikt. Het is natuurlijk ook relevant of je gebruikmaakt van elektrische voertuigen of een warmtepomp, want deze apparaten verbruiken (veel) stroom en hebben dus veel invloed op je totale elektriciteitsverbruik.
Over het algemeen verbruiken grote gezinnen meer elektriciteit dan kleinere huishoudens, omdat er meestal meer apparaten en meer gezinsleden zijn die elektriciteit gebruiken. Wil je bewuster omgaan met energie en je verbruik verminderen? We geven je hieronder een paar handige bespaartips!
Vorig jaar hebben de energieprijzen grote stijgingen doorgemaakt. Liep je energiecontract af of had je een variabel contract, dan moest je aanzienlijk meer betalen. Als je profiteerde van een langlopend contract met gunstige tarieven, dan was de impact beperkt. Gelukkig is er in 2023 een prijsplafond ingevoerd voor 2.900 kWh stroom. Dat biedt een zekere mate van bescherming. Bovendien zijn de energieprijzen momenteel weer aan het dalen, waardoor er enige verlichting ontstaat.
Wij leveren 100 procent groene stroom. Je kunt bij ons kiezen uit twee verschillende pakketten. DELTA Groene Stroom levert groene stroom, die wordt opgewekt door Nederlandse wind- en zonneparken en de verwerking van kippenmest in Moerdijk. DELTA Puur Zeeuws Groen wordt opgewekt door Zeeuwse zonnedaken, Zeeuwse windmolenparken én met de kracht van eb en vloed in de getijdencentrale in de Oosterscheldekering.
Kies nu zelf je gewenste looptijd: 1 of 3 jaar lang zekerheid met vaste of variabele prijzen. Daarbij krijg je ook nog eens exclusieve kortingen bij de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp.
Wij staan al tientallen jaren bekend als betrouwbare energieleverancier. We voorzien 80% van de Zeeuwse huishoudens van groene stroom. Graag helpen we ook jou met het zetten van stappen naar een duurzamer leven. Bereken je persoonlijke aanbod voor groene stroom uit Zeeland.
Alleen stroom
Energie aanvragen
Bouwaansluiting aanvragen
Vast of variabel energiecontract
Energie vergelijken
Beste energieleverancier
Gas vergelijken
Spoedaanvraag energie
Elektra en gas vergelijken
Energiecontract en verhuizen
Kosten voor gas, water en licht berekenen
Groene energie vergelijken
Energieleverancier kiezen
Goedkoopste energieleverancier
Goedkoopste stroomleverancier