Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Energierekening

Energienota opbouw en uitleg

Uitleg over je energierekening

Energierekeningen staan niet bepaald bekend als het meest opwindende leesmateriaal dat er te vinden is. Maar soms is het toch de moeite waard om de nota te bekijken, want een beter begrip van je energierekening kan je uiteindelijk geld besparen. In dit blog bespreken we de opbouw van de energienota, specifiek gericht op de energierekening die je van ons ontvangt.

Energierekening bij DELTA

Als je je energieverbruik wilt verminderen en geld wilt besparen, dan is het essentieel dat je weet hoeveel je verbruikt. Want je verbruik bepaalt voor een belangrijk deel je energienota. Gebruik je minder energie? Dan bespaar je geld. Want geen energie gebruiken is nog altijd het goedkoopst! Om die reden sturen we je elke maand een energienota met feedback op je werkelijke verbruik. Wij noemen dit ‘je verbruiksoverzicht’. Je kunt tevens zien hoe jouw verbruik eruitziet ten opzichte van andere klanten van DELTA Energie.

Je gasverbruik is over het algemeen sterk seizoensgebonden: in de winter verbruik je meer gas, terwijl je in de zomer minder verbruikt. Daarom is het onmogelijk om je jaarlijkse gasverbruik te berekenen door het gasverbruik van een willekeurige maand te vermenigvuldigen met 12.

Wij versturen je energierekening zodra de eerste volledige kalendermaand is verstreken. Je kunt je verbruiksoverzicht ook bekijken via MijnDELTA, onder ‘Mijn verbruiksgegevens’. Hier kun je zelfs tot 26 maanden terugkijken.

Energienota overzichtelijk bij DELTA

De kosten voor groene stroom en gas bestaan uit verschillende delen. Bij DELTA Energie bestaat je energierekening uit 66,77 procent leveringskosten, 17,36 procent BTW, 8,76 procent Netbeheerkosten en 7,12 procent energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE).

We kunnen dit het beste uitleggen met een eenvoudig voorbeeld. Hierbij is geen rekening gehouden met de bedragen voor het prijsplafond. We gaan in dit voorbeeld uit van variabele leveringsprijzen.

Berekening energienota

Een gezin dat per jaar 1.250 m³ gas verbruikt en een kleine gasmeter heeft (G4 of G6) betaalt 3686,88 euro per jaar. 2201,38 euro hiervan zijn de variabele leveringskosten en 62,28 euro zijn de vaste leveringskosten. 171,10 euro is Netbeheerkosten. 612,25 euro is Energiebelasting en ODE. Men betaalt 639,87 euro BTW.

De leveringskosten zijn zoals je ziet het grootste bedrag op je energierekening. Deze kosten zijn afhankelijk van het energieverbruik en van de tarieven van je energieleverancier. De leveringskosten bestaan uit twee categorieën: de leveringskosten voor stroom (kWh) en de leveringskosten voor gas (m³).

Naast de leveringskosten betaal je netbeheerkosten. Deze kosten bestaan uit vastrecht net, capaciteitstarief, periodieke aansluitvergoeding en meterhuur. Deze kosten verschillen per netbeheerder. Welke netbeheerder je hebt is afhankelijk van de regio waarin je woont. De netbeheerder kun je dus niet zelf kiezen.

Energiebelasting is een heffing die door de overheid wordt opgelegd op het verbruik van stroom en gas. Het doel is het stimuleren van energiebesparing. De hoogte van de energiebelasting wordt door de overheid vastgesteld. De Opslag Duurzame Energie (ODE) is een heffing die wordt gebruikt om de productie van duurzame energie te stimuleren.

Fouten of onduidelijkheden op je energierekening

Wat is het nut nu eigenlijk van al deze informatie? Wanneer je de opbouw van je energierekening beter begrijpt, kun je bijvoorbeeld eerder fouten of onjuistheden opsporen in je energierekening. Zie je fouten of onduidelijkheden op je energienota? Neem dan altijd contact op met je energieleverancier. Zij kunnen uitleg geven over je energierekening, je helpen de situatie te verduidelijken en eventuele fouten in de energierekening recht te zetten.

Het begrijpen van je energierekening en wat de opbouw ervan is, heeft echter ook belangrijke consequenties met betrekking tot duurzaamheid. Je word je namelijk meer bewust van je energieverbruik en dit kan je motiveren om energie-efficiënter te worden en je verbruik te verminderen. Want het besparen van energie merk je niet alleen in je portemonnee, maar het heeft ook directe voordelen voor het milieu door de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Door te begrijpen hoe je energierekening is samengesteld, zie je ook welke kosten verband houden met duurzame energie, zoals de ODE. Het is fijn om te zien dat je hiermee indirect bijdraagt aan de groei van duurzame energiebronnen.

Duurzamere energieleveranciers 

Door het hebben van inzicht in de opbouw van je energierekening, kun je ook beter beoordelen welke energieleveranciers duurzaam zijn. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de herkomst van de geleverde energie, zoals groene stroom en groen gas, en hun beleid ten aanzien van klimaatverandering. Door te kiezen voor een duurzame energieleverancier, draag je direct bij aan de vermindering van de milieu-impact van de energieproductie.

DELTA Energie is zo’n groene energieleverancier. Wij bevorderen duurzaamheid en proberen de impact op het milieu te verminderen. We hebben onder meer verschillende windparken in Zeeland ontwikkeld. Dit draagt bij aan de productie van schone en hernieuwbare energie in onze regio.

Wij bieden onze klanten 100 procent groene stroom. Daarnaast hebben we aandacht voor energiebesparing en bieden we advies en oplossingen aan om onze klanten te helpen hun energieverbruik te verminderen. Onze lokale betrokkenheid is groot. We ondersteunen Zeeuwse evenementen en initiatieven en we dragen bij aan de economische ontwikkeling van ons geliefde Zeeland.

Waarom DELTA Energie?

Wij staan al tientallen jaren bekend als betrouwbare energieleverancier. We voorzien 80% van de Zeeuwse huishoudens van groene stroom. Graag helpen we ook jou met het zetten van stappen naar een duurzamer leven. Bereken je persoonlijke aanbod voor groene stroom uit Zeeland.

Als klant van DELTA profiteer je van:

  • korting bij de aanschaf van bijv. zonnepanelen, warmtepomp of cv-ketel;
  • een goed beoordeelde klantenservice met korte wachttijden;
  • de betrouwbaarheid van een energieleverancier die al tientallen jaren bestaat.

Wat onze klanten zeggen: