- Stroom & gas
- Producten & advies
-
Service & zelf regelen
Snel zelf regelen
De actuele, meest gebruikte functies van MijnDELTA (eerst even inloggen):
Nog géén DELTA-account?
MijnDELTA
Je hebt vast wel eens gehoord van blokverwarming. Maar wat is blokverwarming nu precies? En wat zijn de kosten, de voor- en nadelen, en wat heb jij er persoonlijk aan? In dit blog leggen we alles uit!
Blokverwarming is een systeem waarbij meerdere woningen, flats of andere gebouwen worden verwarmd met één gezamenlijke warmtebron. Dat is vaak een centrale cv-ketel op gas of een gezamenlijke aansluiting op het stadsverwarmingsnet. Stadsverwarming gebruikt restwarmte van een elektriciteitscentrale of van bedrijven. Wanneer je kiest voor blokverwarming, dan heb je in je eigen huis geen cv-ketel meer nodig die op gas werkt.
De installatie wordt gebruikt om water op te warmen. Door middel van buizen stroomt het water vervolgens naar de verschillende woningen of gebouwen. Elk pand beschikt over een afleverset met een warmtewisselaar, die de warmte over de radiatoren verdeeld. Je kunt de temperatuur gewoon regelen met een thermostaat en knoppen op je radiatoren.
De afleverset met warmtewisselaar levert ook warm water aan warmwaterpunten in je huis zoals de kraan en de douche. Als het water is afgekoeld, loopt het weer terug naar de installatie en daar wordt het weer opgewarmd en hergebruikt. Omdat er minder energie verloren gaat en minder water wordt verspild is dit een efficiënte en duurzamere manier van verwarmen.
De afleverset heeft ook vaak een aantal sensoren die kunnen meten hoeveel warmte er wordt geleverd en hoeveel warmte je verbruikt. Op die manier kan de energieleverancier de kosten eerlijk verdelen tussen de gebruikers van de blokverwarming. Zo betaal je als gebruiker dus alleen voor de warmte die je daadwerkelijk gebruikt. De sensoren of meters kunnen echter worden beïnvloed. Bijvoorbeeld als er verkeerde of onjuiste instellingen worden gebruikt en ook als er technische problemen zijn. Het gevolg is dan onnauwkeurige metingen en een onjuiste verdeling van de energiekosten tussen gebruikers.
Een andere manier is de verdeling op basis van vaste kosten. Hierbij moet je een vast bedrag betalen per maand, ongeacht het werkelijke verbruik. Het nadeel is een ongelijke verdeling van de kosten, want de ene gebruiker verbruikt nu eenmaal meer dan de ander.
Het tarief voor blokverwarming kan bovendien variëren van energieleverancier tot energieleverancier, en van regio tot regio. Daarnaast zijn de kosten onder meer afhankelijk van het type verwarmingssysteem, de grootte van het pand en het aantal gebruikers. De Rijksoverheid voorkomt daarom met de Warmtewet dat je te veel betaalt bij stads- of blokverwarming. Kosten voor de warmte van een huis mogen niet hoger zijn dan bij gebruik van een hr-ketel op gas. Mede om die reden is de warmteprijs gekoppeld aan de gasprijs en is er voor warmtebedrijven een maximaal rendement.
Heb je een woning met blokverwarming? Dan zijn er verschillende manieren waarop je je huis efficiënt kunt verwarmen en kosten kunt besparen. Hieronder vind je enkele tips:
Wordt je radiator niet warm? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, bijvoorbeeld problemen met de thermostaat. Is je radiator oud? Laat hem dan vervangen, want op die manier kun je je energieverbruik verlagen en je huis efficiënter verwarmen.
Blokverwarming heeft voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk om ze goed af te wegen voordat je de beslissing neemt blokverwarming te gaan gebruiken. Blokverwarming kan bijvoorbeeld een goedkopere en efficiëntere manier zijn om te verwarmen. Maar het kan ook hogere kosten met zich meebrengen (zoals vastrecht) en je hebt minder keuzevrijheid met betrekking tot een energieleverancier. Want blokverwarming heeft slechts één eigenaar. Wil je je toch aanmelden? Kijk dan op de website van je gemeente of er blokverwarming beschikbaar is.
Het gebruik van blokverwarming kan leiden tot een besparing van CO2-uitstoot. Maar dit geldt alleen als er geen aardgas wordt gebruikt, want aardgas is zeker niet duurzaam. Ook hangt de duurzaamheid af van de stroom die de warmtewisselaar en andere apparaten in huis gebruiken. Want hoe groener je stroom, hoe duurzamer!
DELTA Energie heeft geen blokverwarming, maar we bieden wel de mogelijkheid om alleen stroom bij ons af te nemen. Dit is speciaal bedoeld voor mensen die voor blokverwarming kiezen, maar ook als je gas bij een andere energieleverancier vandaan haalt. Bekijk hier ons aanbod. Onze stroom is 100% groen, dus je bent zeker bezig met verduurzamen! Overstappen naar DELTA Energie is heel eenvoudig. Je kunt dit gemakkelijk regelen op deze pagina. Uiteraard heb je recht op de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.
Wij staan al tientallen jaren bekend als betrouwbare energieleverancier. We voorzien 80% van de Zeeuwse huishoudens van groene stroom. Graag helpen we ook jou met het zetten van duurzame stappen. Bereken je persoonlijke aanbod voor groene stroom uit Zeeland.
Alleen stroom
Energie aanvragen
Bouwaansluiting aanvragen
Vast of variabel energiecontract
Energie vergelijken
Beste energieleverancier
Gas vergelijken
Spoedaanvraag energie
Elektra en gas vergelijken
Energiecontract en verhuizen
Kosten voor gas, water en licht berekenen
Groene energie vergelijken
Energieleverancier kiezen
Goedkoopste energieleverancier
Goedkoopste stroomleverancier