Energiebelasting ondernemers
Er zijn twee energiebelastingen: Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE). Zo'n 41 procent van de energierekening bestaat uit Energiebelasting, ODE en btw. Jouw energieleverancier (ook DELTA) is verplicht deze belastingen te innen via de energienota. Vervolgens dragen wij deze belastingen direct weer af aan de overheid.
Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE)
De ODE is een milieubelasting van de overheid. Deze heffing wordt geheven over de werkelijk verbruikte hoeveelheden gas en stroom. De ODE is dus verbruiksafhankelijk en beweegt mee met het energieverbruik.
In 2023 is deze belasting op 0 gezet, het bedrag is opgeteld bij de Energiebelasting. Vanaf 2024 verdwijnt deze opslag.
Energiebelasting
Energiebelasting is verbruiksafhankelijk; als je meer gas en/of stroom verbruikt betaal je meer Energiebelasting. De overheid heft Energiebelasting om te zorgen dat ondernemers bewuster en zuiniger met energie omgaan.
In 2050 moet de volledige energievoorziening in Nederland duurzaam zijn. We stappen dan helemaal af van het opwekken van stroom met behulp van gas, kolen en olie. Dat is een gigantische operatie die veel geld kost. Om particulieren en bedrijven aan te zetten tot energiebesparing en om de ommezwaai naar duurzame energie te betalen heft de overheid energiebelasting. Die belasting stijgt de komende jaren flink.
Vermindering Energiebelasting
De Energiebelasting die je betaalt, krijg je gedeeltelijk weer terug als je stroomaansluiting zich bevindt in een pand met een woon- of verblijfsfunctie (dat geldt voor vrijwel alle woningen en bedrijfspanden). Dit heet 'Vermindering Energiebelasting' en is in 2024 een bedrag van 631,39 incl. btw (521,81 excl. btw) per jaar.
Woon- of verblijfsfunctie
De vermindering energiebelasting geldt alleen voor adressen met een kleinverbruikaansluiting die geschikt zijn om in te wonen, werken of verblijven. Dit heet de woon- of verblijfsfunctie. Op deze pagina lees je daar alles over.
Je hebt 1x per adres recht op vermindering energiebelasting, ook als je meerdere stroomaansluitingen hebt op hetzelfde adres.
Btw
Naast Energiebelasting en ODE betaalt je over je energierekening 21 procent btw. Die betaal je over de volgende onderdelen van de energierekening:
- over de door jou verbruikte stroom en gas en de vaste leveringskosten (DELTA)
- de netbeheerkosten van de netbeheerder (in Zeeland is dit Stedin)
- de Energiebelasting
- de ODE
Je betaalt dus óók btw over de energiebelasting en de ODE. Als de energiebelasting en ODE stijgen, dan betaal je daarover dus ook meer btw. Alleen de vaste leveringskosten en de netbeheerkosten (de kosten voor de huur van je stroom- en gasmeter en de kosten voor transport van stroom en gas die je aan je netbeheerder betaalt) zijn vaste kosten die niet verbruiksafhankelijk zijn.
Kijk voor de rekenvoorbeelden energiebelastingen 2024 op de consumentenpagina.