Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Vaste terugleverkosten

Een nieuw onderdeel op je energienota

Alles over vaste terugleverkosten

Het aantal huizen en bedrijven met zonnepanelen neemt snel toe. Net als de hoeveelheid stroom die aan het stroomnet wordt teruggeleverd. Teruggeleverde stroom zorgt ook voor kosten. En die stijgen net zo hard. Tot nu toe zaten die kosten in de stroomprijs verwerkt. Om te voorkomen dat de stroomprijs hard gaat stijgen verdelen we, net als alle andere energieleveranciers, deze kosten vanaf nu anders.

Heb jij zonnepanelen?

Dan zie je, als je zonnepanelen hebt, voortaan een nieuw onderdeel op je jaarnota: vaste terugleverkosten. Want vanaf nu betalen alleen klanten met zonnepanelen vaste terugleverkosten. De stroomprijs gaat daardoor voor alle klanten omlaag. Op deze pagina kom je alles te weten over vaste terugleverkosten.

Interessante artikelen

Artikel: let hierop bij de aanschaf van zonnepanelen
Artikel: zo verbruik je slimmer je zelf opgewekte stroom
Artikel: dit zijn terugleverkosten en daarom stijgen ze zo snel

Hoe worden vaste terugleverkosten bepaald?

We berekenen vaste terugleverkosten over de totale hoeveelheid stroom die je aan het stroomnet teruglevert. Hoe meer je teruglevert, hoe hoger de kosten. Of: hoe minder je teruglevert, hoe lager de terugleverkosten. Je kunt dus de kosten zelf beïnvloeden door minder terug te leveren.

De vaste terugleverkosten staan volledig los van het toepassen van de salderingsregeling en de netto terugleververgoeding.


In de video laten we zien hoeveel terugleverkosten je betaalt en wat het verschil is met salderen en de netto terugleververgoeding.

Wat betekent dit voor mij?

Heb je nog een lopend contract met vaste prijzen? Dan geldt deze aanpassing pas vanaf het moment dat je je contract verlengt. Tot die tijd blijft alles zoals het is.

Je ontvangt de prijzen en looptijd waar je voor hebt getekend. In je contractbevestiging zul je de prijzen uit je contract zien zonder vaste terugleverkosten. Ook als je contract pas later ingaat zullen we deze overeenkomst niet aanpassen.

Heb je een variabel energiecontract? Dan is deze aanpassing vanaf 1 juli van toepassing.

Loopt je vaste energiecontract binnenkort af? Dan gelden de vaste terugleverkosten als je je contract verlengt of als je vaste contract over laat gaan in een variabel energiecontract.

Wat zijn precies vaste terugleverkosten?

Vaste terugleverkosten zijn kosten die energieleveranciers maken voor de stroom die klanten terugleveren aan het stroomnet. En ze zijn niet nieuw, ze waren er altijd al. Alleen zaten ze tot voor kort verwerkt in de stroomprijs.

Ze ontstaan bijvoorbeeld door prijsverschillen. Door de salderingsregeling krijg je een hoge prijs voor een flink deel van de stroom die je teruglevert. Diezelfde stroom moeten wij tegen vaak lage prijzen op de stroommarkt verkopen. Het verschil is een kostenpost voor ons.

Ook zorgen zonnepanelen op huizen en bedrijven voor ‘onbalans’ op het stroomnet: verschillen tussen de verwachte en werkelijke hoeveelheid stroom op het stroomnet. Die verschillen worden tegen voor energieleveranciers vaak ongunstige prijzen verhandeld. Ook dat levert extra kosten voor ons op.

In de video leggen we uit hoe terugleverkosten ontstaan en hoe snel ze de afgelopen twee jaar stegen.

Artikel: dit zijn terugleverkosten en daarom stijgen ze zo snel

Zo laag mogelijke stroomprijs is goed voor iedereen

We hebben de terugleverkosten nu uit de stroomprijs gehaald zodat de stroomprijs voor iedereen naar beneden kan. Alleen als je zonnepanelen hebt betaal je vaste terugleverkosten. We doen dit omdat de terugleverkosten sterk oplopen door de grote toename van het aantal zonnepanelen.

We willen niet dat stijgende terugleverkosten de stroomprijzen voor iedereen blijven opdrijven. Dat past niet in een tijd waarin we volop bezig zijn met electrificatie van verwarming en vervoer. Daarom betaal je nu alleen terugleverkosten als je daadwerkelijk zonnepanelen hebt.

"Stroom moet betaalbaar blijven"

 

Met zonnepanelen lever je een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Maar omdat er steeds meer stroom teruggeleverd wordt maken energieleveranciers ook steeds meer kosten.
Het is niet logisch dat we die stijgende kosten via de stroomprijs aan al onze klanten blijven doorberekenen. Stroom moet betaalbaar blijven, juist omdat we steeds meer stroom gaan verbruiken. Daarom verdelen we de terugleverkosten nu anders en kan de stroomprijs omlaag.

- Bram Drewes, directeur DELTA Energie

Ik heb zonnepanelen
Hoe betaal ik zo min mogelijk terugleverkosten?

Als je zonnepanelen hebt betaal je vaste terugleverkosten. De hoogte van die kosten is afhankelijk van hoeveel stroom je teruglevert. Je hebt er dus zelf invloed op. Bijvoorbeeld door de stroom die je opwekt vaker direct zelf te verbruiken. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Maar toch kan je best veel doen om slimmer met je opgewekte stroom om te gaan.

Bekijk de video voor tips om slimmer je opgewekte stroom te verbruiken.

Interessante artikelen

Nòg meer achtergrondinformatie over hoe je slimmer om kunt gaan met de stroom van je zonnepanelen
Voor thuis
Voor op de zaak


Ik overweeg zonnepanelen
Waar moet ik op letten?

Eerst iets over de terugverdientijd. Die loopt door vaste terugleverkosten maar beperkt op. Je verdient zonnepanelen die op je totale stroomverbruik zijn afgestemd nog steeds binnen circa acht jaar terug. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je extra op kunt letten als je zonnepanelen aan gaat schaffen.


Bekijk de video met handige tips als je zonnepanelen overweegt.

Interessante artikelen

Nòg meer achtergrondinformatie over waar je op moet letten als je zonnepanelen wilt aanschaffen
Voor thuis
Voor op de zaak


Meest gestelde vragen

 

We berekenen de terugleverkosten op basis van de gemiddelde hoeveelheid stroom die je in de afgelopen jaren hebt teruggeleverd. Op basis van dat gemiddelde val je in één van de schalen met terugleverkosten.

Heb je nog een lopend contract met vaste prijzen? Dan geldt deze aanpassing pas vanaf het moment dat je je contract verlengt. Tot die tijd blijft alles zoals het is.

In deze tabel kun je het overzicht van de schalen met de terugleverkosten vinden.

We berekenen de terugleverkosten op basis van de gemiddelde hoeveelheid stroom die je in de afgelopen jaren hebt teruggeleverd. Op basis van dat gemiddelde val je in één van de schalen met terugleverkosten. Als bij het opstellen van je jaarnota blijkt dat je meer of minder hebt teruggeleverd dan ingeschat en je daardoor in een andere schaal valt, verrekenen we het verschil. Je krijgt dan geld terug (minder teruglevering in lagere schaal) of moet bijbetalen (meer teruglevering in hogere schaal).

In deze tabel kun je het overzicht van de schalen met de terugleverkosten vinden.

Je maandelijkse termijnbedrag passen we niet automatisch aan. Wil je weten of je termijnbedrag nog passend is? Zet dan het gratis termijnbedragadvies aan in MijnDELTA.  Na 6 maanden hebben we genoeg verbruiksgegevens verzameld om je een passend advies te kunnen geven.

Heb je het gratis termijnbedragadvies al aan staan én ben je al langer dan 6 maanden klant? Dan nemen we de vaste terugleverkosten direct mee in je termijnbedragadvies. 

Alleen wanneer je teruglevert kan je te maken krijgen met terugleverkosten. Heb je op dit moment een vast contract zonder terugleverkosten? Dan krijg je hier niet mee te maken tot je contract afloopt. Heb je geen zonnepanelen? Dan betaal je géén terugleverkosten.

In deze tabel kun je het overzicht van de schalen met de terugleverkosten vinden.

Het is niet aan te raden om je zonnepanelen uit te zetten. Gebruik in plaats daarvan huishoudelijke apparaten wanneer de zon schijnt. Zo maak je optimaal gebruik van de opgewekte stroom. Bovendien is het financieel voordeliger om ze aan te laten vanwege de salderingsregeling en terugleververgoeding

De vaste terugleveringskosten gelden voor de totale hoeveelheid energie die je teruglevert. Het gaat dus niet alleen om de stroom van je de netto teruglevering.

Naast het direct verbruiken van opgewekte stroom is het logisch dat je denkt aan een accusysteem of batterij waarmee je opgewekte stroom opslaat. In de praktijk blijken accusystemen nog niet echt aantrekkelijk door de hoge aanschafprijs.

Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, ga er dan even goed voor zitten. Want het loont echt als je je zonnepanelen goed afstemt op je persoonlijke situatie. Begin met het in kaart brengen van je stroomverbruik door de dagen en weken heen. Je volgt je stroomverbruik in MijnDELTA of de DELTA Energie App. Als je je stroomverbruik in kaart hebt, dan zijn er verschillende zaken waar je op kunt letten en waarmee je de ideale zonnepaneelinstallatie kunt samenstellen. Lees ook ons nieuwsartikel. 

Nee, omdat zonneparken deze kosten niet veroorzaken. Terugleverkosten bestaan deels uit prijsverschillen door de salderingsregeling. De salderingsregeling geldt niet voor zonneparken. Terugleverkosten ontstaan ook door verschillen tussen de verwachte en werkelijke hoeveelheid stroom die zonnepanelen op woningen en bedrijven veroorzaken: de onbalanskosten. Voor zonneparken zijn onbalanskosten eenvoudig te vermijden omdat netbeheerders zonneparken tijdelijk van het stroomnet kunnen halen. Dat gebeurt geregeld bij veel zonneschijn. Bij zonnepanelen op huizen en bedrijven is dat niet mogelijk, die stroom komt hoe dan ook het stroomnet op.