MijnDELTA
Het termijnbedrag is het bedrag dat je elke maand aan ons betaalt. Je verbruikt vaak in de winter meer energie dan in de zomer. Je termijnbedrag is wel elke maand hetzelfde. Dit komt omdat het een voorschot is.
Je termijnbedrag is opgebouwd uit een deel variabele kosten en een deel vaste kosten. De variabele kosten zijn afhankelijk van je verbruik. Dit zijn de leveringskosten, overheidsheffingen en btw. De vaste kosten zijn de vaste leveringskosten en netbeheerkosten, beide ook inclusief btw. De netbeheerkosten bepaalt de netbeheerder, maar betaal je als kleinverbruiker via je leverancier. Dit zijn vaste bedragen per jaar per aansluiting.
Je energiekosten - en dus ook je termijnbedrag - zijn afhankelijk van een aantal factoren:
Heb je een energiecontract met variabele prijzen? Dan hebben ook de huidige energieprijzen natuurlijk invloed. Bij een contract met vaste prijzen blijft je prijs gelijk tot het einde van je contract. Eén keer per jaar ontvangt iedere klant van ons een jaarnota. Daarop staat hoeveel energie je werkelijk hebt verbruikt en of je geldt terugkrijgt of bij moet betalen. Ook jouw nieuwe termijnbedrag staat op de jaarnota.
Bij een contract met vaste prijzen veranderen de netbeheerkosten en energiebelasting wel ieder jaar waardoor je termijnbedrag soms niet voldoende meer is.
Ken je ons periodieke termijnbedragadvies al? Daarmee krijgt je van ons geregeld advies over de hoogte van je termijnbedrag. Je kunt dit aanzetten in MijnDELTA. Zes maanden na het aanzetten hebben we genoeg verbruiksgegevens verzameld om je een passend advies te kunnen geven. Je kunt dan op elk moment of op basis van ons periodiek advies per mail of brief zelf je termijnbedrag aanpassen. Handig als er bijvoorbeeld iets veranderd is in je energieverbruik.
Als je termijnbedrag goed geschat is én er in je energieprijs of je energieverbruik niets is veranderd, dan hoef je op de je jaarnota niets bij te betalen. Omdat ook het prijsplafond en de andere overheidsmaatregelen uit 2023 nog invloed kunnen hebben op je termijnbedrag, raden we je aan om je energieverbruik extra goed in de gaten te houden. Dit kun je doen via MijnDELTA. Zo wordt de kans op vervelende verrassingen bij de jaarnota een stuk kleiner.
Zet ook zeker ons periodiek termijnbedrag advies aan in MijnDELTA. Dan krijg je geregeld advies over de hoogte van je termijnbedrag van ons.
Je termijnbedrag is inclusief huur voor zonnepanelen, een warmtepomp of een cv-ketel of een onderhoudsabonnement. Je ziet de huur en/of het onderhoudsabonnement wel apart terug op je maandnota.
Je kunt altijd je termijnbedrag zelf aanpassen in MijnDELTA. Je kunt het een onbeperkt aantal keren verhogen met 100% (dus verdubbelen) of met 15% verlagen. Let op: de energiemarkt blijft in beweging en dus kan je termijnbedrag in de loop van het jaar weer verouderd zijn. Zet dus zeker ons periodiek termijnbedragadvies aan in MijnDELTA.
Ook in 2023 springt de overheid bij om jouw energienota betaalbaar te houden. Tot en met 31 december 2023 geldt het prijsplafond voor stroom en gas. In 2022 heeft de overheid de gestegen energieprijzen gecompenseerd. Toen onder andere door een verlaging van de energiebelasting en btw. Al deze maatregelen hebben invloed op jouw termijnbedrag gehad in 2022. En dus ook op je termijnbedrag voor 2023.
Vanaf 1 januari geldt voor heel 2023 een prijsplafond. Het prijsplafond heeft een positief effect op je energiekosten. Let op: dit geldt alleen tot de verbruiksgrenzen van het prijsplafond. Daarnaast zijn de energieprijzen in het eerste kwartaal van 2023 gedaald. Als je een energiecontract met variabele prijzen hebt, zorgt dit ook voor lagere kosten. De zachte winter en besparingen hebben bij veel huishoudens ook nog een positief effect.
De volgende drie aanpassingen zorgen juist voor een verhoging van je energiekosten:
Per situatie is het effect van al deze maatregelen samen verschillend. We hebben voor al onze klanten een nieuw, actueel termijnbedrag uitgerekend. Hierbij hebben we ook rekening gehouden met je termijnbedrag van de afgelopen maanden en gekeken naar wat je op je jaarnota van 2023 bij zou moeten betalen of terug zou krijgen. Als je een contract hebt met variabele prijzen hebben we ook rekening gehouden met onze prijsdaling per 1 april.
Dan hebben we het in februari voor je verlaagd en ga je vanaf maart je nieuwe termijnbedrag betalen. De overheid heeft namelijk gevraagd aan energieleveranciers de voordelen van het prijsplafond door te berekenen aan alle kleinverbruikers. Met dit nieuwe termijnbedrag kom je bij je volgende jaarnota ongeveer uit op 0 euro.
Als onze berekening liet zien dat je bij je volgende jaarnota moet bijbetalen, heb je van ons begin maart een advies gekregen om je termijnbedrag te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld komen door de eerdere stijgingen van de energieprijzen sinds je laatste jaarnota of omdat je zelf je termijnbedrag verlaagd hebt in de afgelopen periode.
We geven je per situatie meer uitleg zodat je zelf de juiste keuze kunt maken. Maar let op: de energiemarkt blijft in beweging en dus kan je termijnbedrag in de loop van het jaar weer verouderd zijn. Ook het moment van je volgende jaarnota heeft grote invloed op de aanpassing die we hebben gedaan in je termijnbedrag. Als je je volgende jaarnota in de komende maanden ontvangt, kan je termijnbedrag een stuk lager uitvallen dan verwacht. Op je jaarnota wordt je termijnbedrag dan opnieuw berekend.