MijnDELTA
Het samengestelde gezin dat bestaat uit Koen, Maike en hun drie dochters Jasmijn, Amélie en Kiki woont in een markant huis in Zaamslag dat in 1928 is gebouwd. Het is het huis van hun dromen en ze wonen er met veel plezier. Alleen die energienota... Die is écht niet meer van deze tijd! In het afgelopen jaar betaalden ze bijna 5.000 euro aan DELTA voor stroom en gas. Tijd om te verduurzamen dus!
Isolatie zoek je bij Koen en Maike bijna tevergeefs, de cv-ketel is 22 jaar oud en de kou komt binnen langs alle mogelijke kieren en gaten. Kortom: ze kochten het huis van hun dromen, maar er moet nog veel aan gebeuren.
Maar dan komen de vragen! Waar moet je beginnen met verduurzamen? Hoe maak je een huis uit 1928 weer toekomstproof? Wat zijn de meest effectieve verduurzamingsmaatregelen? Volg hier de verduurzamingsreis van Koen en Maike!
Koen en Maike gaan verduurzamen en nemen je mee op reis! Waarom willen ze verduurzamen? Welk advies krijgen ze van diverse experts? Welke maatregelen gaan ze uiteindelijk nemen en wat zijn hun overwegingen? Hoe gaat de verduurzaming in zijn werk en hoeveel gaan ze uiteindelijk besparen? Ze nemen je in hun vlogs stap voor stap mee. Kijk je mee?
Koen en Maike? Wie zijn dat eigenlijk? Het hele gezin bestaat uit: Koen, Maike, Jasmijn, Amélie en kleine Kiki. Ze stellen zich even aan je voor in hun vlog.
Energieadviseur Sjaak Vogel van DELTA kwam onlangs bij Koen en Maike langs en heeft hun huis van boven tot beneden grondig geïnspecteerd. Het doel: het opstellen van een DELTA Op-maat adviesrapport, inclusief vaststelling van het huidige energielabel. Bekijk hier hoe hij te werk is gegaan.
Yes, Koen en Maike hebben het rapport van Sjaak ontvangen. Dit DELTA Op-maat advies geeft ze onder andere inzicht in de maatregelen die ze kunnen gaan nemen in hun huis. Het laat ook zien welke energiebesparing dit oplevert en wat deze maatregel kost. Genoeg stof om over na te denken dus!
In de afgelopen weken hebben Koen en Maike het DELTA Op-maat adviesrapport nog eens flink onder de loep genomen. Ze hebben alle maatregelen afgewogen en ze zijn eruit! Kijk mee welke energiebesparende punten ze op gaan pakken de komende tijd.
Koen weet als makelaar als geen ander welke invloed verduurzaming heeft op de waarde van je woning. Hij legt uit welke impact het verduurzamen van je woning heeft op je woningwaarde in de huidige markt. Kijk gauw!
Voordat Koen en Maike überhaupt gaan verwarmen, moeten eerst alle kieren en gaten gedicht worden. Voordat ze lukraak inkopen gaan doen bij de bouwmarkt, hebben ze eerst een inventarisatie gemaakt van wat ze gaan dichten. Niet alle kieren en gaten kunnen gedicht worden met hetzelfde materiaal. De inventarisatie is klaar, dus ze kunnen gaan inkopen!
Tweede punt waar ze mee aan de slag gaan is isolatie, daar valt volgens het Op-maat adviesrapport flink wat winst te halen! Want ook voor Koen en Maike start verduurzamen met isolatie. Vandaag komt Johan van ISOEnergy langs om te bekijken wat er mogelijk is qua isolatie in hun huis. Kijk naar wat ISOEnergy adviseert!
Het derde punt op hun lijst van maatregelen is het vervangen van de 22 jaar oude cv-ketel. Via de DELTA Energie website hebben ze een aanvraag ingediend en er is een afspraak gemaakt met Saman. Adviseur Menno komt vandaag langs om te bekijken wat er mogelijk is. Gaan ze voor een nieuwe cv-ketel of is hun huis misschien toch geschikt voor een warmtepomp? Kijk mee!
Vandaag is het zover! ISOEnergy komt de spouwuren volblazen met parel! Hoe gaan ze te werk? Welke soort isolatie wordt er gebruikt voor het isoleren van de spouwmuren? Kijk hoe ISOEnergy te werk gaat en hoe het eindresultaat eruit ziet.
Ook van Saman groep hebben Koen en Maike een voorstel gekregen. Het advies is keurig uitgewerkt in een complete offerte. Het huis is geschikt voor een hybride warmtepomp met geïntegreerde cv-ketel, ook kunnen er extra zonnepanelen worden gelegd. Gaan Koen en Maike in op dit advies of gaan ze toch op een andere manier verwarmen?
Het dichten van gaten en kieren bleek in theorie iets makkelijker dan in de praktijk. Beneden en op de kamer van de meiden werken de tochtstrips perfect, maar op de slaapkamer van Koen en Maike was het geen succes. Hoe lossen ze dit op?
Het ideaalplaatje om het huis te verwarmen is het plaatsen van een warmtepomp en extra zonnepanelen om de extra stroom op te wekken die hiervoor nodig is. Dat is best een investering. Koen en Maike gaan hun cv-ketel vervangen voor een hybrid-ready exemplaar. Over een paar jaar kunnen ze hier dan eventueel een warmtepomp naast hangen.
Het gasverbruik is al meer dan 1.000m3 gedaald in vergelijking met vorig jaar. Deze daling hopen ze verder voort te kunnen zetten met hun gezin. Feit blijft dat ze een groot gezin zijn en in een relatief groot huis wonen om te verwarmen. Sinds vorig jaar kunnen ze wel beter zien wat ze verbruiken. Er is een slimme meter geplaatst en in MijnDELTA kunnen ze nu precies zien hoeveel ze verbruiken. Kijk mee en zie hoe ze hun verbruik managen.
Bij een airconditioning denk je automatisch aan koelen. In de winter kun je een airconditioning echter ook prima gebruiken om te verwarmen. In het huis van Koen en Maike kan het boven flink koud zijn. Ze maken hier bijna geen gebruik van de verwarming. In zulke maanden is het fijn om de airconditioning aan te kunnen zetten en de grootste kou uit huis te halen. En op warme zomerdagen houden ze het hoofd heerlijk koel: ze zijn erg blij met hun airconditioning!
Energie adviseur Sjaak Vogel heeft het huis van boven tot onder geïnspecteerd. In de weken erna heeft hij het DELTA Op-maat adviesrapport opgesteld. Koen en Maike hebben dit rapport in de vlog met je doorgenomen en laten zien welke duurzame stappen ze kunnen zetten. Ze hebben de maatregelen, de energiebesparing en de kosten afgewogen en op een rijtje gezet. Ze zijn eruit! Deze eerste drie punten gaan ze aanpakken:
In het rapport van het DELTA Op-maatadvies worden quick wins benoemd. Bij het huis van Koen en Maike is een hele belangrijke quick win het dichten van kieren en gaten. Voordat er verder maatregelen genomen worden is het belangrijk dat de dure warmte niet uit het huis kan ontsnappen.
Isoleren heeft de hoogste prioriteit. Het huis heeft geen spouwmuur- en vloerisolatie. Koen en Maike hebben hier toch nog wel wat vragen bij. Kan hun huis wel geïsoleerd worden? Wordt de ventilatie hierdoor niet te veel beperkt en krijgen ze toch geen vochtproblemen? Een expert van ISOEnergy, de isolatiepartner van DELTA Energie, kan hier antwoord op geven. Het gesprek is aangevraagd. We praten je binnenkort bij!
De huidige cv-ketel is 22 jaar oud. Vervangen is direct besparen. Uit het adviesrapport bleek dat er met een hybride warmtepomp meer gas bespaard kan worden. Wellicht kiezen Koen en Maike dus beter direct voor een warmtepomp. Maar is hun huis wel geschikt voor een warmtepomp? Ook hier schakelen ze hulp in. Een ervaren adviseur van Saman Groep, de installatiepartner van DELTA Energie, kan antwoord geven op alle vragen. Ook hierover binnenkort meer.
Geen huis is hetzelfde, geen mens is hetzelfde. Daarom is maatwerk nodig! Wil je gericht je huis duurzamer maken? Laat dan net als Koen en Maike een energieadviseur van DELTA langskomen. Hij brengt in kaart te laten welke verduurzamingsmaatregelen het meeste resultaat opleveren in jouw specifieke situatie. Sjaak Vogel of één van zijn collega’s komt dan bij jou thuis langs om te inventariseren welke mogelijkheden er zijn. Een paar weken later ontvang je een uitgebreid adviesrapport.
Onlangs kregen Koen en Maike bezoek van energieadviseur Sjaak Vogel. Hij heeft hun huis volledig geïnspecteerd. Op basis van alle informatie van Koen en Maike zelf, verbruiksgegevens en eigen waarnemingen maakt hij een adviesrapport op. In dit DELTA Op-maatadvies staat op basis van prioriteiten volledig beschreven hoe Koen en Maike hun huis het beste kunnen verduurzamen.
Het energieadvies op maat start met een introductiegesprek. In dit persoonlijke gesprek worden je wensen en de behoeften besproken. Waarom wil je verduurzamen? Welke maatregelen zijn er al genomen en wat zijn de échte pijnpunten? Ook worden de bouwtekeningen, cv-ketel en eventueel al aanwezige duurzame oplossingen besproken.
De energieadviseur inspecteert je huis grondig. In het huis van Koen en Maike is onlangs één kamer voorzien van vloer- en muurisolatie. Sjaak onderzoekt hoe deze is aangelegd, welk materiaal er is gebruikt en welke dikte. Deze informatie neemt hij mee in zijn totaalberekening.
Er worden diverse soorten glas gebruikt in een huis. De vier meest voorkomende soorten glas zijn: enkel glas, dubbelglas, HR glas, HR+ glas, HR++ glas en triple glas/HR+++. Sjaak bekijkt in het hele huis welk soort glas er is gebruikt.
Het huis van Koen en Maike wordt verwarmd met een cv-ketel. Deze cv-ketel is 22 jaar oud en draait nog steeds flink wat uren om het huis te verwarmen. Sjaak onderzoekt de conditie van de cv-ketel en het vermogen. Met een nieuwe cv-ketel kan je soms flink op je gasverbruik besparen omdat nieuwe cv-ketels veel efficiënter werken dan die van pakweg 20 jaar geleden.
Als er al verduurzamingsmaatregelen genomen zijn, neemt de energieadviseur die ook onder de loep. Zo zijn er twee jaar geleden zonnepanelen gelegd op het platte dak aan de zuidkant van het huis van Koen en Maike. Sjaak onderzoekt het huidige rendement van de zonnepanelen en kijkt ook of hier optimalisatie mogelijk is.
Nadat Sjaak het huis van Koen en Maike van dak tot kelder onder de loep heeft genomen en precies weet wat Koen en Maike willen en zoeken, gaat hij aan de slag met het adviesrapport. Zo'n adviesrapport wordt van a tot z op maat opgesteld.
"Besparen begint bij het aanpassen van je gewoontes" aldus Maike. En zo is het! We zetten even vijf tips van Maike op een rijtje.
Zodra het donker wordt doen we de rolluiken en gordijnen dicht. Dit houdt de warmte veel beter binnen. Zorg wel dat gordijnen niet voor de verwarming hangen of dat de warmte bovenlangs de kamer in kan. Anders blijft de warmte achter de gordijnen hangen. Op hete zomerdagen doen we ook vaak de rolluiken dicht om te zon tegen te houden.
"We stoken niet voor de Belgen" zegt Koen altijd. De verwarming staat bij ons enkel aan in de kamers waar we regelmatig zitten: de woonkamer, de badkamer en de keuken. De woorden "deur dicht" schetteren hier vaak in huis.
Een gewoonte die ik vanuit mijn ouderlijk gezin heb meegenomen: de vaat afspoelen met warm water voordat deze in de vaatwasser gaat. Niet nodig. Wanneer je de vaat direct na gebruik afspoelt met koud water, wordt deze net zo schoon.
"Douche maar bij de andere ouder", zeggen we soms wel eens gekscherend tegen de kinderen. Het is heerlijk douchen onder onze stortdouche, maar niet echt duurzaam. "Daarom gebruiken we onze douche praktisch. Ook de frequentie passen we aan. Ik durfde in de zomer gerust twee keer per dag te douchen. Ook waste ik iedere dag mijn haar. Wel fijn, niet nodig", lacht Maike.
Deze is heel simpel. Gebruik de warmte van de zon. Gooi alle gordijnen open als de zon schijnt en laat de zon je huis verwarmen. In de eerste maanden van het jaar krijgt de zon steeds meer kracht terwijl het buiten nog flink koud kan zijn. Juist dan kan je je huis lekker door de zon laten opwarmen. De deuren wel dichthouden dan natuurlijk...
Wil je meer tips om makkelijk en snel energie te kunnen besparen?
Wil je niks missen? Via onze Facebook pagina blijf je continu op de hoogte.