Onze website werkt niet optimaal in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.

Energiecoöperaties

Samen groene stroom opwekken

Wat is een energiecoöperatie?

Veel mensen denken bij zonnepanelen aan het huren of kopen van zonnepanelen voor de eigen woning. Maar je kunt ook samen met andere bewoners uit jouw buurt of dorp groene stroom opwekken op een groot dak in de buurt. Dat heet een energiecoöperatie. Een energiecoöperatie is een aantrekkelijke optie als:

  • je geen eigen dak hebt
  • je eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen (vanwege de ligging bijvoorbeeld)
  • je een betere besteding zoekt voor je geld dan een spaarrekening

Hoe werkt een energiecoöperatie? Annemarie legt uit

Terwijl in de brandweerkazerne in Goes een rij stoere brandweerwagens klaar staat om uit te rukken, wordt op het dak groene stroom opgewekt.

Op dat dak liggen de 155 zonnepanelen van energiecoöperatie Puur Zon uit Goes. Annemarie legt uit hoe zo’n energiecoöperatie precies werkt.

Wat levert het op?

Als je lid wordt van een energiecoöperatie leg je, net als alle andere deelnemers, een bedrag in. Je bepaalt zelf hoeveel, binnen de richtlijnen die de coöperatie daarvoor geeft. Na de start van de energiecoöperatie ontvang je:

  • vijftien jaar lang een periodieke uitkering die bestaat uit subsidie van de overheid én de opbrengst van de geproduceerde groene stroom
  • een jaarlijks rendement tussen de 3% en 5%

Welke energiecoöperaties zijn er in Zeeland en hoe kun je lid worden?

In Zeeland zijn er organisaties actief die het opzetten van energiecoöperaties van a tot z regelen. Je hoeft dan alleen maar in te stappen en te investeren. De rest wordt allemaal verzorgd door ervaren specialisten. Voor ieder nieuw project organiseren zij voorlichtingsavonden. Als jij in een gebied woont waar een nieuw project wordt opgestart én als je energie van DELTA hebt, dan informeren we je via e-mail zodra er een voorlichtingsavond is. Hieronder vind je de links naar de Zeeuwse organisaties én een overzicht van geplande voorlichtingsavonden.

Woon je elders? Door heel het land worden energiecoöperaties opgericht. Hieronder vind je de link naar HIER opgewekt, een landelijk platform waar je alle initiatieven in heel Nederland vindt.

Projecten in heel Zeeland


Projecten in de gemeente Goes





Projecten in de rest van Nederland






Meest gestelde vragen over energiecoöperaties

In een energiecoöperatie produceren inwoners van een bepaalde wijk, dorp, stad of streek gezamenlijk groene stroom. Meestal gebeurt dat met behulp van zonnepanelen op een groot dak in diezelfde wijk, dorp, stad of streek. De kosten van de zonnepaneelinstallatie worden gedeeld door de leden van de energiecoöperatie. Lid worden van een energiecoöperatie doe je door zelf een deel in de kosten voor de zonnepanelen bij te dragen. Vervolgens profiteer je de volgende 10 of 15 jaar van de opbrengsten van de zonnepanelen. De geproduceerde stroom wordt verkocht aan een energiebedrijf. Zo koopt DELTA de stroom in van tientallen Zeeuwse energiecoöperaties. Iedereen kan lid worden van een energiecoöperatie. Maar het is extra interessant als je geen eigen dak in bezit hebt (als je bijvoorbeeld huurt of in een appartement woont) of als je eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen. Energiecoöperaties krijgen subsidie van de overheid.

Om de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer terug te dringen is het belangrijk dat we met z’n allen zoveel mogelijk gebruik maken van groene stroom. Daarom kiezen veel mensen voor zonnepanelen op hun huis. Maar er liggen nog heel veel grote daken van bijvoorbeeld bedrijven, scholen en overheidsgebouwen werkloos te zijn. De overheid biedt met subsidie burgers de kans om ook daar groene stroom op te wekken mét een aantrekkelijk rendement. Zo wordt het voor burgers interessant om te investeren in zo’n energiecoöperatie.

Eind 2021 telt Nederland telt in totaal 667 energiecoöperaties. Veel coöperaties, zoals Zonnecollectief Zeeland, zetten tientallen projecten op. De coöperaties hebben nu in totaal ongeveer 112.000 deelnemers. De hoeveelheid lokale energiecoöperaties groeit nog steeds.

Welke stroom wordt er geproduceerd door de energiecoöperaties?

De groene stroom die geproduceerd wordt door bijna alle Zeeuwse energiecoöperaties komt terecht bij DELTA. De organisaties die het opzetten van energiecoöperaties in Zeeland faciliteren hebben daarvoor een overeenkomst met ons afgesloten. Zo ontvangen de energiecoöperaties een goede, eerlijke prijs voor de geproduceerde groene stroom. Wij leveren deze groene stroom door aan klanten die een contract hebben voor DELTA Puur Zeeuws Groen, 100% groene stroom uit Zeeland. Zo blijft de stroom van Zeeuwse energiecoöperaties in Zeeland.